Puppy Zindelijk maken

Voor je nieuwe puppy is de wereld nog nieuw en vol verassingen, jij zult deze aan hem laten zien en hem leren wat je wel en niet wilt. Regels die mensen aan hun hondjes stellen verschillen van gezin tot gezin, maar de meeste mensen zijn het over het volgende toch wel eens: poepen en plassen moet buiten gebeuren.

Je wilt je puppy zo snel mogelijk zindelijk maken, maar hoe..

zindelijk

Het begint bij de fokker

De eerste stap wordt als het goed is al door de fokker gezet. Honden zijn van nature schone dieren, en zullen vermijden om hun slaapplaats te bevuilen als ze de kans krijgen. De fokker moet dus zorgen dat ze voldoende ruimte krijgen en zorgen dat deze ruimte ook opgeruimd wordt. Vaak hebben de hondjes een kranten hoek die regelmatig verschoond wordt.

Let er bij het uitzoeken van je pup op hoe schoon het nest er uit ziet, slechte hygiëne kan niet alleen tot ziektes leiden, maar ook het zindelijk maken van je pup thuis moeilijker maken.

32294108_10217269776965214_579133965718257664_o

Thuis voorkom je ongelukken en beloon je goed gedrag

Zodra je puppy thuis is, is de truc om ongelukjes te voorkomen en goed gedrag te belonen.

Zorg er voor dat je pup regelmatig naar buiten gaat om iets te kunnen doen. In ieder geval na het eten, na het spelen, na het slapen en in het begin ook om het uur. Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.

Als je zelf even rust wilt is het handig de pup in zijn bench te zetten. Hij zal niet alleen meer moeite doen om zijn eigen slaapplekje schoon te houden, maar ook minder snel weer ‘moeten’ omdat hij minder beweegt en de blaas juist door dat bewegen geprikkeld wordt. Heb je een pupje dat in de bench plast? Probeer dan of de bench verkleinen helpt, door er bijvoorbeeld een grote stevige doos in te zetten.

unnameds
550x246

Zindelijkheidstraining op de flat

Woon je in een flat? Dan moet je het zindelijk maken misschien net iets anders aanpakken. Je kunt natuurlijk je puppy nog steeds gewoon naar buiten nemen, want zolang jij hem draagt kan hij zijn plasje vaak wel op houden. Maar als je er tegen op ziet om meerdere malen per dag de trappen op en af te stormen is er een andere optie.

Er zijn voor honden speciale binnentoiletjes verkrijgbaar. Je hebt varianten waar je sheets van een luier-achtig materiaal in legt, en toiletten die je met korrels vult. Sheets moet je in zijn geheel verwisselen, terwijl je bij korrels de aan elkaar geklonterde plekken weg kan scheppen. Let wel op het karakter van je hond, sommige hondjes vinden graven geweldig, en dan kunnen korrels minder geschikt zijn.

Zodra het hondje ouder wordt en minder malen per dag naar het toilet moet kun je hem natuurlijk alsnog leren om buiten te gaan, door hem iedere keer dat hij naar het toilet loopt mee naar buiten te nemen en hem dan uitbundig te belonen als hij daar zijn behoefte doet.

honden-toilet

De buiten plas routine

Als je je pup mee naar buiten hebt genomen omdat het weer tijd is, of omdat hij aan gaf te moeten is het handig om meteen duidelijk te zijn over de gewenste toiletgewoonten.

Laat je bijvoorbeeld je hondje altijd eerst spelen en neem je hem na de poep of plas weer naar binnen, dan kun je hem aanleren om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden zodat hij lekker buiten kan spelen. Het is daarom handig om een minuutje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen. Doet hij zijn behoefte binnen deze minuut, dan kun je hem zodra hij zijn behoefte gedaan heeft belonen en indien mogelijk los laten, of in iedergeval spelen en een iets langer rondje maken. Als hij na een minuut nog steeds geen plasje of poep heeft gemaakt neem je hem gewoon weer mee naar binnen en probeer je het een tijdje later nogmaals.

Op commando plassen?

Sommige mensen kiezen er voor om de hond te leren op commando te plassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel met je hondje denkt te gaan reizen, zodat hij tijdens de plas stop ook echt plast. Denk bij het kiezen van een commando wel na over of je hem ook durft te geven als andere mensen kijken. Een ander aandachtspunt is dat je niet iets wilt kiezen wat andere mensen per ongeluk kunnen zeggen, zoals ‘ga maar’ omdat ze willen dat een hond de deur door gaat.

Om het plassen op commando te zetten let je op wanneer je hondje begint. Zodra hij begint geef je het commando en beloon je zodra hij klaar is. Na ongeveer twintig keer kun je proberen het commando iets eerder te geven, bijvoorbeeld als je hondje op een grasveld aan het snuffelen is. Werkt dit, dan blijf je het commando steeds net iets vroeger geven, totdat je hondje plast zodra jij het commando geeft. Werkt dit niet, dan herhaal je de vorige stap eerst nog een paar keer.

hond-op-camping-met-kind

Ongelukjes bij zindelijk maken

Gaat het toch een keer mis? Dat kan gebeuren en hoeft helemaal niet erg te zijn, zo lang je hier zelf maar goed op reageert. Schenk er geen aandacht aan als je puppy binnen plast, negeer het volkomen. Want, ook vriendelijk praten kan belonend voelen voor de pup, en boos worden kan een averechts affect hebben. Als je je puppy straft als hij per ongeluk binnen een plasje of poep maakt kan hij bijvoorbeeld leren om zijn behoefte niet te doen als jij kijkt, en dat maakt zindelijkheidstraining alleen maar moeilijker.

Neem je pup even naar buiten om te checken of hij alles gedaan heeft, en zet hem daarna ergens waar hij niet bij zijn ongelukje kan komen. Ruim het vervolgens zelf goed op.

Let op dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat echt alle geurtjes verwijdert. De hondenneus is veel sterker dan de onze, dus dat wij het fris vinden ruiken wil niets zeggen. Zodra ergens een urine geur hangt is het uitnodigend voor de pup om op die plaats nog een keer te plassen. Hier kun je speciale schoonmaakmiddelen vinden.

Hond wordt maar niet zindelijk

Als je hond maar niet zindelijk wordt kan er een medische of psychologische reden achter liggen. Zo kan een hond met blaasontsteking bijvoorbeeld zijn plas gewoonweg niet op houden. Lukt het dus maar niet om je puppy zindelijk te maken, of was hij zindelijk en maak je opeens een terugval mee, dan kan het geen kwaad om even met een dierenarts te overleggen.

Een psychologische reden kan zijn dat de hond zogenaamde deemoedsplasjes doet. Als een hond ergens van schrikt, of erg onderdanig is kan hij zijn plasje laten lopen. Dit kan opgelost worden door je hondje anders te benaderen en zekerder te maken. Een gedragstherapeut kan je daarmee helpen.

Reutjes kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen, ook dit kan voortkomen uit onzekerheid over hun plaats in huis en ontstaat soms als er een andere hond in huis of de omgeving komt wonen, of zodra er loopse teven in de buurt zijn. Ook voor dit probleem is het handig om contact op te nemen met een goede gedragstherapeut.

puppyopvoeden.nl