Het is een hond die leiding nodig heeft maar niet goed tegen druk kan. Leiding geven aan je hond  is niet hetzelfde als streng eisen dat je hond alles doet wat je van hem vraagt. Leiding geven betekent vooral dat je duidelijk bent, waardoor je hond weet dat hij op je kan vertrouwen. Oefen je te veel druk op hem uit of ben je een onduidelijke leider, dan raakt de hond zijn vertrouwen in je kwijt wat er toe kan leiden dat hij van mening is dat hij het dan “maar even zelf moet regelen” met alle gevolgen van dien. Het zijn, in dat opzicht, ook weer heel gevoelige honden en hardhandig aanpakken is taboe bij deze hond!

Het zijn honden die zich enorm hechten aan het gezin waar ze bij horen, maar vooral aan die ene baas. Het liefst is hij de hele dag bij je, en na een dag samen werken ligt hij dan ook het liefst ergens in je nabijheid, want samen zijn dat is toch het mooiste wat er is voor een Aussie. Dit is dan ook een van de redenen waarom de sociaalvaardige Aussies ook wel worden ingezet als therapiehonden. Hun gave om aan te voelen wat hun baas nodig heeft is ongekend en heeft al vele mensen met een beperking geholpen.

Het mag duidelijk zijn dat de Australian Shepherd geen beginnershond is. Jij, als hondeigenaar, moet heel wat capaciteiten en inzichten in huis hebben om jouw Aussie een fijn leven te kunnen bieden. Als je denkt zo’n baas te kunnen zijn dan heb je een vriend voor het leven en wi je niets anders meer dan een Aussie!

 

De Aussie heeft werkelijk allerlei soorten staarten: natural bobs (staartloos), kwart staarten, halve staarten, driekwart staarten tot hele staarten.

Er is ook een miniatuur variant op de Australian Shepherd, de North American Miniature Australian Shepherd, ook wel de Mini Aussie genoemd. Ook in Nederland zijn er enkele fokkers die deze klein formaat Aussie fokken. Deze Aussie is ontstaan door selectief te fokken tot dat er een handzaam formaat uit voort kwam. Qua karakter zijn het gelijkende honden, ze zijn dus alleen een stuk kleiner. Het ras is nog niet erkend.

ack HoxieIn de jaren ’20 van de vorige eeuw, dus in de tijd van de stomme film, was er al een echte hondse acteur en jawel, het was een Aussie, genaamd Bunk! Bunk was samen met Scout het paard, de site kick van cowboy ster Jack Hoxie.
De eerste film waar Bunk in meespeelde was Ridgeway of Montana, uitgebracht in 1924.

Naarmate de hond ouder wordt, wordt zijn vachtkleur meer puur. De tekening wordt meer donker van kleur.

Australian Shepherds hebben tal van oogkleuren. Zo zijn er honden met groene ogen, hazelnootkleurige ogen, bruine ogen, blauwe ogen maar ook witte ogen of zelfs verschillende kleuren ogen zoals b.v. rechts bruin en links blauw, maar ook verschillende kleuren in een en hetzelfde oog! Bijzonder dus….

Bron: Doggo.nl

Opvallende weetjes

De indianen, die werden geconfronteerd met de Aussies en hun soms indringende, helderblauwe ogen, waren ervan overtuigd dat in deze honden de zielen van overledenen leefden en lieten de honden, en hun eigenaren, met rust.

28506_1493962797792_1636737_n