Fokken houd meer in dan wat honden van eenzelfde ras combineren

Afkomst:
De afkomst van de honden betekend dat er gekend is uit welke lijnen de ouderdieren komen, in grote lijnen betekend dit dat er informatie bekend is over de familieleden en de capaciteiten van deze honden gedurende verschillende generaties. Zo is er een beeld over de lijn qua gezondheid, karakter, gedrag, huishond, show of werk capaciteit. Het is dan niet onlogisch dat de afkomst van de honden voor mij zeer belangrijk is want al deze aspecten zijn belangrijk om te weten of de combinaties die ik wil gebruiken ook compatibel zijn, dus de beste kansen maken om de verwachtingen op alle vlakken te kunnen volbrengen.

Gedrag en Karakter:
In mijn ogen moet een hond die ingezet word voor de fok stabiel zijn zonder dat hij of zij daarbij angsten of agressie vertoond. Dit is erg vaak een genetisch aspect maar kan ook worden beïnvloed door opvoeding, socialisatie, gewenning en/of trauma. 

Ook dienen de ouder dieren rustig in het hoofd te zijn, dit wil zeggen dat ze geen overmatige stress signalen of nerveusiteit mogen uitstralen. Ze moeten ook een ‘uitknop’ hebben dwz dat ze zowel in als buitens huis gewoon rustig kunnen functioneren en relaxen. Dit mag echter niet ten nadelen gaan van de werkkapaciteit van het dier ! Zowel Aussies als Chinezen hebben een will-to-please dat niet mag ontbreken.
De honden mogen bij een eerste ontmoeting gereserveerd zijn, dit wil echter niet zeggen dat ze angsten of agressie mogen vertonen. Dit betekend voornamelijk dat de hond niet onmiddellijk contact hoeft te maken.

De Australische Herder is een werkhond. Zijn taak bestond grotendeels uit het hoeden van boerderij dieren, voornamelijk schapen. Door hun groot uithoudingsvermogen en sterk drijfinstinct waren ze geliefde hulpjes. Uiteraard kunnen we dit nu niet aanbieden, in onze maatschappij worden ze nog zelden gebruikt voor wat ze ooit gefokt en zo geliefd waren. Dit wil echter niet zeggen dat we de will-to-please mogen verliezen want er zijn genoeg andere leuke jobs voor deze honden in de aanbieding. Let wel dat je de honden goed begeleid om ongewenst gedrag te voorkomen. Uiteraard is er een verschil tussen show- en werklijnen.

Onze honden nemen deel aan allerlei verschillende sporten zoals Gehoorzaamheid, Agility, Treibball, Speuren, Balance, Cirkelwerk, Hoopers, Schapendrijven, Shows,…

Gezondheid
Tegenwoordig zijn er tal van tests beschikbaar die van belang zijn voor het ras.
Over de medische testen vind u meer info bij gezondheid bij de Aussie of gezondheid bij de Chinezen.

Alle honden in ons kennel worden getest voor alle nodige testen + de testen die ik nuttig vind om het ras te verbeteren. Het gebeurd dat er dragers van een bepaalde ziekte of afwijking kunnen worden ingezet met een vrije hond omdat niet enkel het medische telt maar ook de andere kwaliteiten van de hond(en).

Uiterlijk
Af en toe loop ik shows met mijn honden, ik probeer altijd deel te nemen aan de shows van de rasverenigingen omdat ze daar altijd keurders voorzien die gespecialiseerd zijn in het ras. Alle honden worden gekeurd voor hun fokattest om te zien of ze voldoen voor de fok. Honden die goed in elkaar zitten hebben minder snel medische problemen.

Voeding
Iets wat nog veel onderschat wordt is voeding, voeding speelt een grote rol in het opgroeien van de hond. Voeding is letterlijk de bouwstenen van het lichaam en is ook nodig om de nodige energie te leveren aan het lichaam. Een goede basis voeding is daarom essencieel in het leven van een hond.
Hier krijgen de honden enkel versvoer onder de vorm van KVV en BARF. Eveneens zijn alle snacks en beloningen van natuurlijke oorsprong. De pups worden voornamelijk met versvoer afgespeend. Indien u wenst kunnen er ook andere voedingen overwogen worden bij het afspenen van onze pups.

Socialisatie & Gewenning
Alle pups zullen hier genieten van socialisatie en gewenning. Dit betekend dat de pups zullen leren omgaan met verschillende mensen en dieren zodat ze zich kunnen ontwikkelen op sociaal vlak. Daarnaast zullen ze ook kunnen wennen aan allerlei situaties, geluiden en objecten, denk daarbij aan stuifzuiger, dweilen, telefoon, de deurbel, fietsers, wandelaars, vuurwerk,… Socialiseren en laten wennen betekend niet van de ene stituatie naar de andere gaan, alles word systematisch aangepakt op niveau van de pups zodat we geen angsten, trauma’s of overprikkelde pups / honden veroorzaken.

De beste start voor stabiele pups / honden is een goede basis.