Aanvallen kunnen door verschillende dingen opgewekt worden—ongeluk, een secondair effect of andere ziekte, of vergiftiging als ook erfelijkheid. Als je een hond met aanvallen hebt is het eerste wat je moet doen uitzoeken waarom hij dit doet.

Met een ongeluk, andere ziekte of vergiftiging zullen de aanvallen meestal stoppen waneer je de primaire conditie behandeld, maar als de primaire conditie hersenbeschadiging veroorzaakt heeft, kunnen de aanvallen blijven bestaan. Een doorgrondig onderzoek bij de dierenarts kan de oorzaak bepalen als de aanvallen door iets anders als erfelijke epilepsie worden veroorzaakt Bij nagenoeg alle andere oorzaken ( de meest voorkomende oorzaak is een hersentumor ) zijn er signalen dat er naast de aanvallen iets mis is.

Als er geen reden gevonden word, worden de aanvallen beschouwd als “idopathic epilepsy”wat betekent dat er onbekend is waarom het gebeurt. Er word aangenomen dat dit erfelijke epilepsie is. Er is momenteel nog geen test beschikbaar voor primaire epilepsie dus kan er alleen een diagnose worden gesteld door alle andere oorzaken uit te sluiten.

Primaire epilepsie kan niet genezen en herstellen. Gedurende zijn hele leven zal de hond aanvallen hebben als hij geen medicijnen krijgt. De aanvallen worden vaak erger als ze niet behandeld worden. Behandeling is geen garantie dat de hond geen last meer heeft. De medicijnen hebben neven effecten en soms worden ze ineffectief. Epilepsie kan dood veroorzaken.

De mate van ver erving is niet bekent, maar duidelijk niet dominant. Daarom moeten 2 ouders van een aangetaste hond epilepsie genen bijdragen, maar de bijdrage hoeft niet gelijk te zijn. Het is mogelijk dat ons ras meerdere vormen van erfelijke epilepsie kent.

Er mag niet met een epileptische hond gefokt worden, noch zijn 1e generatie familie ( ouders, nakomelingen, nestgenoten of half-nestgenoten) Er moet met familie van verder generaties met grote voorzichtigheid gefokt worden om te voorkomen dat er ander families aangetast worden. Inteelt bij epilepsie families moet ten allen tijde voorkomen worden en zelfs lijn teelt moet ontmoedigd worden. Het selecteren van partners welke geen familie zijn doet het produceren van deze en elke andere erfelijke ziekte drastisch afnemen.

by C.A. Sharp