Deze oogziekte kenmerkt zich door een progressieve aftakeling van de netvliesstaafjes, waardoor geleidelijk blindheid ontstaat. De ziekte komt tot uiting op puberleeftijd of bij jongvolwassen honden. Juist omwille van die jeugdige leeftijd is het dus ook aangeraden om bij ELK fokdier een DNA-test voor Prcd-PRA uit te voeren.

Jammer genoeg zijn er meerdere vormen van PRA, waarvoor nog geen DNA test bestaat. Wij bevelen dus atijd aan de DNA testen van de fokdieren te combineren met een jaarlijks oogonderzoek (ECVO) om eventuele andere vormen te ontdekken.

 

European College of Veterinary Ophtalmologists

Bij een ECVO wordt er gezocht naar erfelijke oogziektes. Omdat ook een algemeen onderzoek van het oog en de omgeving gebeurt kunnen er ook niet erfelijke oogziektes gevonden worden.

Naar welke oogziektes kijkt men?

– MMP (membrana puppillaris persistent): een erfelijke oogziekte waarbij embryonale restjes draadjes achterlaten in de buurt van de pupil. Bij sommige hondenrassen is dit een groot probleem, maar komt bij de Chinese Naakthonden slechts zeer zelden voor.

– Cataract (congenitaal of aangeboren): een vertroebeling van de ooglens. Deze ziekte komt bij alle hondenrassen voor. Er zijn erfelijke vormen waarbij de vertroebeling al jong begint, en niet erfelijke vormen waar de lens op hoge leeftijd begint te vertroebelen.

– Retina Degeneratie: de binnenkant van het oog is bekleed met de retina die vol staat met staafjes en kegeltjes om alle waarnemingen over te brengen naar de oogzenuw. Bij retinadegeneratie kunnen er plooitjes en zelfs loslating van deze laag voorkomen, waardoor er dus een verminderd zicht ontstaat.

http://www.chinesecresteds.be/images/ecvo2.jpg

– Hypoplasie/Micropapilla: een onvoldoende ontwikkelde oogzenuw.

– PLD (Ligamentum Pectinatum Defect): een afwijking ter hoogte van het zeefsysteem voor het kamerwater in het oog.

– Entropion: een naar binnen draaiend ooglid.

– Trichiasis: afwijkende stand van de wimperharen.

– Ectropion: Naar buiten draaiend ooglid

-Distichiasis: Haartjes die op de normaal gezien haarloze ooglidrand staan.

– Cornea Dystrophie: vertroebeling van het doorzichtige deel aan de voorzijde van het oog.

– PLL(Primaire lensluxatie): loslating van de ooglens, waardoor een drukverhoging kan ontstaan met blindheid tot gevolg.

– PRA (Retina Degeneratie): netvliesafwijking die tot geleidelijke blindheid leidt.

Samen met een ECVO kan ook een glaucoomtest gebeuren. Glaucoom is een verhoging van de oogdruk, die pijnlijk is voor de hond en ook dikwijls oorzaak is voor het afsterven van de oogzenuw, met blindheid tot gevolg. Deze test moet gebeuren VOOR het algemeen onderzoek, en wordt enkel op vraag van de eigenaar uitgevoerd.

 

By Veronique Dirix