Chinese gekuifde naakthond

Powderpuff

De haarloze variant heeft een mooie kuif op zijn hoofd die deels langs zijn nek verder gaat. De Chinese gekuifde naakthond heeft sokken over zijn tenen en een pluimpje aan zijn staart. Zowel van de naakt als de powderpuff is het vachtje zo zacht als zijde. Het patroon kan variëren van echt naakt tot hairy hairless.

De powderpuff is volledig behaard met zachte haren, ofwel sluier. Sommige mensen beweren of denken vaak dat de behaarde variant een fokfout, een mislukking. Dit is absoluut niet waar, de powderpuff al een geruime tijd een erkend ras. De powderpuff heeft van nature een snor, maar deze wordt meestal afgeschoren.

Vacht en huidverzorging

Ideaal gaan ze een keer per week in bad, aangezien naakthonden gevoelig zijn voor mee-eters, pukkels en puistjes, maar ook om zijn huidje zacht en soepel te houden. Om pukkeltjes, puistjes, acne en mee-eters te voorkomen moet je het naaktje lekker scrubben, wel met een natuurlijk scrubmiddel. Veel mensen gebruiken producten voor de mensenhuid, maar deze zijn echt niet geschikt. Je kunt er zelfs schade mee aanrichten aan de huid (denk dan aan irritatie). Je kunt beter zelf een scrub maken op basis van natuurlijke middelen. Na het scrubben lekker het huidje invetten met een niet geparfumeerde olie. Ik wil zelf voorstellen om hiervoor simpelweg olijf- of kokosolie te gebruiken. Niet te veel, net genoeg om de huid een glimmend laagje te geven. Geef het lekker even de tijd om in te trekken. Om het een geurtje te geven zou je er 1 a 2 druppels essentiële oliën aan toe kunnen voegen. Maar dat geurtje is dan echt meer voor de baas dan voor de hond. Borstel na elk bad even door de haren van je naakthond.

Powderpuffs gaan best wekelijks uitgebreid in bad met een natuurlijke shampoo en balsem voor honden. Na het bad uitborstelen, droogblazen (niet te warm!) en nogmaals doorkammen met een antiklitspray. Zo blijven ze het beste klitvrij.

Beste is om er een routine van de maken om ze elke avond even op schoot te nemen en te controleren of er toch geen takjes of vuil in de vacht blijft zitten, controleer ook op beginnende klitjes en borstel deze zodoende ook meteen uit.

Borstelen van een powderpuff lijkt enorm veel werk, maar door zijn zachte vacht is het zo klaar.

Laat de hond nooit zelf droog worden, hierdoor gaat de huid van een naakte uitdrogen en de vacht van de powderpuff muf gaan ruiken en loop je het risico dat zijn vacht gaat klitten. Het kale snuitje en v-patroon van de hals kun je 1 keer per week bijhouden met een kleine hondentondeuse of baardtrimmer voor mannen. Mocht je dit eng vinden of te veel werk, dan kun je dit ook altijd door een trimmer laten doen.

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn en ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, kamt u hem goed door

Nagels knippen

Vergeet niet elke week da nagels te controleren, ze groeien namelijk snel door en te lange nagels zorgen vaak voor problemen. Durf je zelf niet te knippen ? Vraag het aan uw dierenarts of trimmer om dit voor u te doen.