Pll is een goed herkenbare erfelijke ziekte die pijnlijk en blindmakend is voor de hond. Door aftakeling of afscheuren van de kleine banden (zonules) waarmee de lens ondersteund wordt in het oog, kan de lens loslaten en in een verkeerde positie in het oog vastraken. Daardoor kan overdruk (glaucoom) veroorzaakt worden, en samen met de overdruk sterft de oogzenuw af met blindheid tot gevolg. Deze complicaties kunnen voorkomen worden door tijdig te behandelen, waardoor het zicht weliswaar minder scherp maar toch bewaard wordt. De behandeling bestaat uit het weghalen van de ooglens.

Meestal zijn beide ogen aangetast.

Bij een DNA test zijn er 3 mogelijke uitslagen:

* Clear / Vrij: de hond bezit 2 gezonde genen, en kan geen lensluxatie krijgen door de erfelijke ziekten.

* Carrier / Drager: de hond bezit 1 gezond gen en 1 waarop de mutatie voor PLL aanwezig is. Deze hond heeft slechts een klein risico om de ziekte te ontwikkelen. Er is wel gebleken dat carriers frequenter lensluxatie ontwikkelen door andere redenen dan de mutatie-vrije honden.

* Affected / Lijder: de hond bezit 2 genen waarop de mutatie voor PLL aanwezig is en ZAL de ziekte WAARSCHIJNLIJK ontwikkelen in de loop van zijn leven. Deze honden bezoeken best elke 6 maanden de oogarts om de eerste verschijnselen zo snel mogelijk te ontdekken.

Het dragerschap van PLL onder de totale hondenpopulatie is enorm hoog. Deze test is dus aangewezen voor ELK fokdier, zodat de juiste keuze voor de combinatie kan gemaakt worden om het verspreiden van deze ziekte in te perken.

by Veronique Dirix