Of je een halsband of een tuig gebruikt blijft uiteraard altijd een persoonlijke keuze.
Maar bent u op de hoogte van de verschillen en maakt u een bewuste keuze in wat u gebruikt voor uw hond?
Hieronder overleggen we even het verschil tussen de halsband en diverse tuigen. 

De halsband

Een halsband zit zoals de naam verraad rond de hals / nek van de hond. Vaak makkelijk aan en uit te doen. We spreken hier uiteraard van aan vaste halsband en geen slipbandjes, of iets van gelijke aard…
Een halsband stoort de vrije beweging van een hond niet, ze kunnen fysiek doen wat ze willen en hun lichaam gebruiken waarvoor het bestemd is.

Nadeel van de halsband:
De nek van uw hond is even gevoelig als de onze, in de nek zitten, spieren, zenuwen, nekwervels, het tongbeen, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier. Als de hond aan de lijn trekt, plots wegschrikt of u uw hond onverwachts moet terugtrekken krijgt de nek een klap, de nek is een kleine oppervlakte dus de druk en kracht is groot en onverdeeld. Dit kan leiden tot letsels, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren. Natuurlijk hoor je iedereen zeggen dat een hond niet hoort te trekken aan de riem en moet u hem leren netjes mee te lopen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw hond kan een ander dier zien buiten, een bekende waar hij graag naartoe wilt of de weg op schieten. Wanneer er dan druk op de lijn komt kan u hem onbedoeld pijn doen of schade toebrengen.

WAP0306000KXXX-honden-halsband-1-605

Hondentuig

Het grootste fabel dat de ronde doet is dat honden net minder of net meer kunnen trekken in een tuig. Hond die trekt is een hond die niet geleerd heeft hoe dat deze netjes kan mee wandelen.
Er bestaan diverse type tuigen en zeker niet elk tuig is geschikt of veilig !

Borsttuig
Zoals de naam al doet vermoeden heeft een borsttuig een horizontale band over de borst. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Vooral handig bij honden niet lang stil kunnen zitten. U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten. Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen.
Het borst tuig kan de hond niet van zijn volledige vrijheid genieten, zijn schouders worden in beweging beperkt wat nefast is voor de stabiliteit van de hond en ook extra belasting voor de gewrichten.

julius_k9_powertuig_169185_0500_none

Instaptuig
Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren. De bandjes zakken sneller scheef dan bij andere tuigjes. Instaptuigjes komen altijd samen op de schouders, zeker niet ideaal als de hond dan trekt worden schouders en rug belast.

hunter_hilo_comfort_harnas_134167_1000_none

Y of  H-tuig
Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van uw hond. En op de rug lijkt het of je een H patroon ziet. Bij deze tuigen zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. U plaatst het tuig over de kop van uw hond en tilt daarna één voorpoot van uw hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te maken. Sommige H tuigen hebben aan beide zeides een klik systeem waardoor je geen poten hoeft op te tillen.

1265873936

Anti-ontsnappingstuig
Is jouw hond een echte houdini of ben je bang dat je hond ontsnapt uit een tuig? Geen zorgen daar bestaan ook goede anti-ontsnappingstuigen voor ! Deze hebben een extra riem rond de taille van de hond waardoor deze niet kan ontsnappen.

1273702666

Kenmerken van een goed harnas:

  • Y-vorm bij vooraanzicht onder de hals
  • H-vorm bij bovenaanzicht op de rug
  • Geen riemen die over de hals lopen
  • Geen riemen die dwars over de schoudergewrichten lopen
  • De riem rond de borst is ver genoeg achter de oksels om schuren te voorkomen
  • Leiband klikt vast op de rug, niet vooraan