Heeft een hond ook een puber fase?

Je hoort wel eens dat honden ook kunnen puberen. Klopt dit en hoe ga je daar mee om?

Pups gaan inderdaad door een puber fase heen. Deze fase bereidt ze voor op de volwassenheid, ze zoeken hun grenzen op en leren zelfstandig keuzes maken. Dit is ook voor honden die met ons samen leven belangrijk, een hond zal altijd in nieuwe situaties blijven komen en leert hier tijdens zijn pubertijd mee om gaan.

wanneer kan ik de puberfase verwachten?

Als je pup ergens tussen de vijf en de zeven maanden oud is komt hij in de vroege pubertijd en verandert hij waarschijnlijk van een gehoorzame pup in een klein draakje. Vervolgens is het zodra je hond geslachtsrijp wordt, meestal rond de 12 maanden oud, nog een keer raak. Deze tweede puberteit duurt tot je hond volwassen is, wat bij sommige honden zelfs wel tot ze vier jaar oud zijn duurt. In het algemeen geldt dat honden van kleinere rassen er vroeger en korter last van krijgen dan honden van de grotere rassen.

Hoe lang duurt de pubertijd

Maak je geen zorgen, het betekent niet dat je hond drie jaar lang ongehoorzaam is, maar hij heeft gedurende deze jaren wel betere en slechtere dagen. Dit komt niet doordat je hond ‘de baas wil worden’ of ‘vervelend’ wil doen, maar doordat je hond onder invloed is van hormonen en zijn hersenen hard, en niet altijd gelijkmatig, groeien. Hij kan in bepaalde situaties ook angstiger reageren dan normaal.

Hoe ga je om met een puberende hond?

Het is belangrijk dat je je hond niet overvraagt als hij een keer zijn dag niet heeft. Merk je dat hij het op een bepaald moment moeilijk vindt om te luisteren, vermijd dan op dat moment het geven van commando’s of geef hem alleen oefeningen die hij heel leuk en makkelijk vindt om uit te voeren. Het werkt een beetje als bij ‘mensen pubers’, vaak is het voor beide partijen beter om het conflict te vermijden.

Als je hond ergens angstig op reageert, ga er dan niet te veel op in maar neem het wel serieus. Ga niet op ‘het gevaar’ af, maar houd zo’n afstand dat je hond zichzelf kan kalmeren en er zo achter kan komen dat hij niet angstig hoeft te zijn.

Heel veel succes en onthoud, het gaat weer over.

puppyopvoeden.nl