Van pups wordt nog veel geaccepteerd. Veel mensen die je op straat tegen komt moedigen je puppy zelfs aan om tegen ze op te klimmen en ‘lekker te knuffelen’. Heel veel honden leren daardoor dat het prima is om tegen mensen op te springen. Maar als jouw deense dogje een deense dog is geworden, of je volwassen teckel eerst lekker door de modder is geploegd voordat hij de mevrouw in witte broek ging begroeten, vinden ze het opeens niet leuk meer. Hoe voorkom je dat je hond leert springen en, als het al te laat is, hoe leer je het af.

Voorkomen

Het is altijd makkelijker om te voorkomen dat je hond verkeerd gedrag aanleert dan om het gedrag later weer af te leren. Wees daarom streng tegen de mensen die je tegen komt. Het is prima dat ze je hond aandacht geven en, als jij dat goed vindt, iets lekkers. Maar alleen als je pup zit of met vier pootjes op de grond staat. Om te voorkomen dat je pup springt kun je mensen vragen om te hurken. Puppies hebben namelijk de neiging om dichter bij het gezicht te willen zijn, als mensen zelf omlaag gaan hoeft de pup niet omhoog. Als je hondje toch op springt moeten ze hem even negeren en zodra hij zich weer netjes met zijn pootjes op de grond staat mogen ze hem weer aandacht geven.

Genezen

Is het al mis gegaan, geen nood. Je kunt het vervelende spring gedrag vervangen door een gepaster alternatief, bijvoorbeeld zitten. Zorg er voor dat je hond goed op het ‘zit’-commando reageert, ook op afstand. Begin met in scene gezette ontmoetingen, laat iemand naar je hond toe komen of hem roepen. Zodra je hond bij die persoon is geef je hem het commando om te gaan zitten en beloon je hem. Zodra je hond zit mag de andere persoon hem ook aandacht geven. Negeert je hond het zit commando en springt hij toch tegen de persoon op, maak het dan eerst makkelijker door ze stil te laten staan en je hond aan de lijn rustig naar ze toe te begeleiden of de mensen heel rustig op ze af te laten lopen. Laat je hond in steeds moeilijker situaties mensen zittend begroeten, bijvoorbeeld uiteindelijk kinderen die enthousiast roepen of naar je hond toe komen rennen. Zodra dit allemaal goed gaat kun je hetzelfde met mensen die je buiten tegen komt gaan oefenen. Haalt iemand je hond aan, of is je hond in iemand geïnteresseerd, geef je hond dan het zit commando zodra hij bij deze persoon is en beloon voor goed gedrag. Als je dit consequent volhoudt hoef je uiteindelijk het commando niet iedere keer te geven, maar zal je hond vanzelf gaan zitten als hij op mensen af gaat. Hij heeft dan geleerd dat het belonend is om mensen op deze manier te begroeten. Wat ook helpt als je vaak mensen tegen komt die jouw hond iets lekkers geven is om deze mensen te vragen hem eerst te laten zitten voordat ze iets geven.

Een fanatieke springer kan heel frustrerend zijn, zeker als jij na zijn enthousiasme boos aangekeken wordt, maar hij bedoelt het goed en met een beetje geduld en inzet is het hem ook weer af te leren.