Over wormen

Honden besmetten via hun ontlasting de omgeving met spoelworm eieren. Deze besmetting is een gevaar voor de volksgezondheid. Om die reden adviseren wij u al jaren uw hond vier keer per jaar te ontwormen. Maar is dit echt de beste aanpak? Recent onderzoek toont aan dat het (nog) beter is regelmatig ontlasting onderzoek te laten doen en gericht te ontwormen!

Volwassen honden hebben weinig last van spoelwormen. Puppy’s en mensen kunnen er echter ziek van worden. Het is dus een zoönose, een van dier op mens overdraagbare ziekte. Daarom is een goede en frequente ontworming belangrijk.

Verreweg de meeste honden ontwikkelen een immuniteit tegen spoelwormen. Na een leeftijd van 6 maanden kan een worm-ei een volwassen hond normaal gesproken niet zomaar infecteren.
In slechts 5-10% van alle honden gebeurt dit toch en ontstaat er uit een eitje een volwassen worm die zeer veel eitjes per dag legt. Deze worden door de hond en hun ontlasting verspreid. Omdat we niet weten welke honden tot dat kleine percentage horen was het advies om alle honden vier keer per jaar te ontwormen en hondenpoep zoveel mogelijk op te ruimen.

Echter: onderzoek heeft aangetoond dat slechts 16% van de mensen hun hond voldoende vaak ontwormt en dat maar een heel beperkt aantal mensen de poep van hun hond op ruimt. Het (goede) ontwormingsadvies is dus geen effectief middel gebleken om de spoelworminfecties te verminderen. Het is veel beter om die groep van de honden te behandelen die daadwerkelijk een infectie door maakt. Daarom is het beter om ontlasting onderzoek te laten doen en alleen die honden te ontwormen die daadwerkelijk een infectie doormaken.

Daarnaast kunnen wormen ook resistent worden tegen ontwormingsmiddelen (dit speelt al bij paarden en in het buitenland ook bij de hond en de kat). Ook om deze reden is gericht behandelen dus (veel) beter dan blind ontwormen.

Wij adviseren dan ook om elk kwartaal een ontlasting onderzoek te laten doen en uw hond gericht te ontwormen. U kunt hiervoor een poepzakje met ongeveer een eetlepel poep bij de dierenarts afgeven of een sample potje vragen bij elk bezoek zodat u er steeds thuis eentje heeft staan, altijd handig voor het geval dat je het nodig hebt.

Ontwormen

Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.

Soorten wormen

Deze wormen komen voor in België en Nederland en hier wordt regelmatig tegen ontwormd:

 • Spoelwormen
  Spoelwormen migreren door het lichaam als larven. Als ze in de darmen komen, worden ze volwassen en scheiden ze eitjes uit. Mensen kunnen ook besmet raken met spoelwormen; voor kinderen kan dit gevaarlijk zijn.
  Pups zijn gevoeliger voor spoelwormen dan volwassen honden. Ze kunnen dan een typisch bol buikje krijgen door gasvorming.
  Bij spoelwormen kunnen dieren diarree krijgen, gaan braken, kuchen en in ernstige gevallen vermageren.
 • Lintwormen
  Lintwormen kunnen flinke schade aan de darmwand veroorzaken. Een veelvoorkomende besmetting is door vlooieneitjes. De eizakjes die een lintworm uitscheidt, kan irritatie aan de anus geven, de hond kan dan gaan sleetje rijden. Door de schade die de lintworm veroorzaakt, kan de opname van voedingsstoffen achteruit gaan.Een geval apart is de vossenlintworm. Deze komt in een klein deel van Nederland (en een groot deel van de rest van Europa) voor. Deze lintworm kan gevaarlijk zijn voor mensen.
 • Haakwormen
  Er bestaan verschillende soorten haakwormen. De variant in Nederland geeft relatief weinig problemen en komt vooral bij dierenasiels, kennels en zwerfdieren voor. In ernstige gevallen kan het wel problemen geven.Bij de hond kunnen de haakwormen uit Zuid -Europa vervelender zijn. Ze dringen via de huid aan de poten binnen, wat veel jeuk geeft. In de darmen kunnen ze  darmontstekingen geven met bloederige, slijmerige ontlasting en bloedarmoede tot gevolg.
 • Zweepwormen
  Een bepaalde omgeving – denk hierbij aan een kennel – kan een risico zijn voor een besmetting met zweepwormen. De dieren kunnen bloed en slijm bij de ontlasting hebben. Deze klachten passen bij allerlei ontstekingen en andere klachten aan de darmen.

Hartwormen

Officieel komen hartwormen (Dirofilaria immitis) nog niet in België of Nederland voor. De muggen die deze parasiet overbrengen zijn echter al wel gesignaleerd. Onze dieren gaan vaak mee op reis en in grote delen van Zuid-Europa komt hartworm wel voor (zelfs zo dichtbij als het noorden van Frankrijk). Met het warmer worden van het klimaat is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd tot hartworm ook hier voorkomt.

Een infectie met hartworm kan levensbedreigend zijn. De wormen nestelen rond het hart en de longslagaders. Klachten kunnen dan ook zijn:

 • Koorts
 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid
 • Vermagering
 • Hoesten
 • Hartritmestoornissen

Er zijn meerdere soorten wormen die bekend staan als ‘hartworm’. De Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) komt helaas nu wel in Nederland voor. Honden kunnen geïnfecteerd raken door het eten van slakken of kikkers.

Preventief ontwormen bestaat niet

Ontwormmiddelen doden wormen. Dit heeft een kort effect, als er later een infectie optreedt, werkt het ontwormmiddel niet nog even door. Als er geen teveel aan wormen is, is er geen probleem.

Ontwormen als er geen infectie is, heeft dus geen nut. Het kan wel bijwerkingen geven en resistentie in de hand werken.

Wat zijn de problemen met overmatig ontwormen?

Hoewel ontwormmiddelen over het algemeen veilig zijn, kan ieder medicijn bijwerkingen geven. Bekende bijwerkingen van ontwormmiddelen zijn:

 • Overgeven
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Gebrek aan eetlust
 • Onrust
 • Sloomheid
 • Spiertrillingen
 • (tijdelijk) verlies van coördinatie
 • Jeuk en huidirritatie

Sommige rassen met de MDR1-mutatie zoals Collies (Aussies) en kruisingen daarmee kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde ontwormmiddelen.

Alle middelen die afdodend werken op wormen hebben vanzelfsprekend grote impact op het darmmicrobioom. Gezonde darmen zijn een spil voor een goede gezondheid. Te vaak ontwormen zonder goede nazorg kan dan ook impact hebben op andere klachten, we zien bijvoorbeeld allergieën verergeren.

Resistentie van grote groepen wormen is gelukkig bij honden en katten nog geen groot probleem. In de bepaalde regio’s of kennels kan het soms op kleinere schaal voorkomen. Bij andere diersoorten heeft onverantwoord ontwormen wel resistentie veroorzaakt. Het is niet ondenkbaar dat dit ook bij honden- en kattenwormen kan gebeuren.

Kan het ook anders?

Gelukkig wel! Ook in dit geval is meten weten. Ontlastingsonderzoek naar wormen geeft duidelijkheid of er ontwormd moet worden en zo ja, tegen welke beestjes.

Ontlastingsonderzoek kan via sommige dierenartspraktijken of via een laboratorium zoals Het Woud.

Ontwormen met natuurlijke middelen


Daarnaast zijn er kruiden op de markt met een wormverdrijvend effect. Bij De Groene Os hebben we er bewust voor gekozen dit niet meer in het assortiment te hebben. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste lopen de onderzoeken naar de werkzaamheid van de kruiden erg uiteen.

Als er echt een worminfectie is, moet je vaak lang behandelen met kruiden. Alle stoffen (natuurlijk of synthetisch) die wormen doden of afdrijven hebben een verstorend effect op de darmflora. Kruiden tegen wormen moet je vaak als een langere kuur gebruiken. Al met al best een impact op de darmen! Daarna is opnieuw onderzoek nodig om te zien of de infectie weg is.

Wij kiezen ervoor bewust te ontwormen wanneer het nodig is en daarna de darmgezondheid weer op te bouwen zodat een nieuwe infectie voorkomen kan worden.

Pups en kittens

Voor pups en kittens adviseren we toch om in overleg met de dierenarts het standaard ontwormschema te volgen. Dit is omdat wormen voor jonge dieren echt gevaarlijk kunnen zijn. Je kunt wel na de ontworming met probiotica om de darmflora te ondersteunen. Op latere leeftijd kun je dan overgaan op ontlastingsonderzoek.
Ook bij jonge dieren kunnen mensen doorslaan. Het hele eerste jaar iedere maand ontwormen is echt heel veel. Al vanaf 12 weken kun je beginnen met ontlastingsonderzoek!

Voorkomen van worminfecties

Wormen zijn altijd aanwezig en helemaal voorkomen is dus moeilijk, maar een grote infectie voorkomen, daar kun je wel maatregelen voor nemen!

 • Zorg voor een goede darmgezondheid. (Als de darmflora een optater heeft gehad, bijvoorbeeld door ontwormen of andere medicatie, zorg dan voor een probioticakuur van ten minste een maand.)
 • Zorg voor hygiëne: laat je hond uit in een omgeving waar poep wordt opgeruimd en voorkom dat hij ontlasting kan eten. Voor de kat zorg je natuurlijk voor een schone kattenbak.
 • Zorg dat rauwvleesvoeding diepgevoren is (geweest), dit doodt veel parasieteitjes.
 • Voorkom als het kan het eten van muizen, slakken en andere prooidiertjes, dit kan een bron van besmetting zijn.
 • Voorkom vlooienbesmetting.
degroeneos.nl