Als je een vrouwelijke pup in huis haalt maak je minimaal een loopsheid mee. Gedurende een deel van deze loopsheid is je hond vruchtbaar en zou ze dus zwanger kunnen worden. Pups zijn heel leuk, maar op een ongepland nestje zit niemand te wachten. Het opvoeden en verzorgen van de moederhond en haar pups kun je zien als een voltijdse baan en vervolgens moet je geschikte eigenaren voor de pups vinden, anders kun je opeens 12 honden hebben. Het is helemaal niet gezond als een te jonge teef moeder wordt, vaak zie je dat hun eigen groei stopt en ze na de zwangerschap een puppy-achtig lichaam behouden. En als je hond oud genoeg is en je besluit een nestje te willen is het verstandig om goed na te denken over welke reu goed bij je teef zou passen, op de foto zie je een kruising tussen een Chinese gekuifde naakthond en een Franse buldog.
Het is dus belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt als ze loops is. Hoe herken je de loopsheid, wat zijn de fases en hoe kom je hem door.
Hoe vaak is een hond loops?
Wanneer en hoe vaak een teefje loops wordt, verschilt per individu. Wel is het zo dat als je meerdere teefjes in huis hebt ze vaak ongeveer tegelijk loops worden. Over het algemeen worden teefjes van kleine rassen tussen de zes en tien maanden oud voor het eerst loops en vervolgens, als ze niet gesteriliseerd worden, ongeveer twee keer per jaar. Teefjes van grote rassen worden het ongeveer zodra ze tien tot zestien maanden zijn, met uitschieters die pas na hun tweede verjaardag hun eerste loopsheid meemaken. Honden van grotere rassen kunnen ook twee keer per jaar loops zijn, maar een keer per jaar komt bij hun ook voor. De loopsheid duurt ongeveer drie weken, maar de teef is maar enkele dagen in deze periode vruchtbaar.
Voortekenen loopsheid herkennen
Tijdens de loopsheid verandert het gedrag van je hond en de honden om haar heen. Je teefje kan meer gaan snuffelen en eerder van zich af snauwen. Veel teefjes maken opeens heel vaak kleine plasjes, om zo hun geur goed te verspreiden. Ze zal voor reuen aantrekkelijk gaan ruiken, maar ook andere teven kunnen nieuwsgierig worden. Een loopse teef heeft een opgezwollen vulva (soort schaamlippen) en verliest bloed. Hoe zichtbaar de loopsheid is, verschilt per teef, de ene is heel schoon en wast direct iedere druppel bloed weg en de ander laat het gewoon lopen. Let dus goed op als je hond of andere honden zich ‘vreemd’ gaan gedragen. Door met een schoon wc papiertje te vegen kun je bij twijfel zien of je teefje al bloed verliest.
Fases van de loopsheid
De loopsheid begint met de pre-oestrus, dit is een soort voorbereiding op de vruchtbare periode. De vulva van het teefje zwelt op en ze verliest bloed. Ze is in deze periode nog niet vruchtbaar en ze wil nog niet paren. Het teefje ruikt voor reuen wel al lekker en de meesten zullen nu al geïnteresseerd zijn. Deze fase kan van een paar dagen tot twee weken lang duren.
Vervolgens komt de teef in de oestrus. In deze periode vindt de eisprong plaats en is ze wel vruchtbaar. De bloederige afscheiding verkleurt en neemt af. Ze wil nu wel graag paren, sommige teven lopen in deze periode als ze de kans krijgen zelfs weg. Als ze een reu tegen komen gaan sommige teven er nu ‘klaar voor staan’, door hun kont naar de reu te draaien en hun staart opzij te doen. Niet alleen reuen, maar ook veel teven vinden de loopse teef nu interessant ruiken. Deze periode duurt vier tot vijftien dagen.
Omgaan met een loopse teef
Het is, zeker de eerste keer, verstandig om je loopse teef gedurende de gehele loopsheid aan de lijn te houden. Wanneer een teef precies vruchtbaar is verschilt per individu en kan zelfs per keer verschillen. Sommige loopse teven zijn helemaal niet geïnteresseerd in reuen en kunnen een volgende loopsheid opeens zelf actief gaan proberen te paren.
Probeer zo nodig je route en uitlaat tijden aan te passen, zodat je zo min mogelijk loslopende reuen tegen komt. Een loopse teef ruikt voor veel reuen zo aantrekkelijk dat ze er, zelfs als ze normaal goed luisteren, vandoor kunnen gaan. Niet prettig voor de eigenaar en ook niet fijn voor jou als je een kudde mannen van je teef af moet houden.
De meeste teefjes zijn gedurende hun loopsheid ook meer afgeleid. Het echte trainen kan hierdoor voor beide partijen frustrerend zijn. Dit betekent niet dat je hond nu opeens alles mag, maar het is niet het moment om aan nieuwe moeilijke dingen te beginnen. Loopse teven zijn ook bij veel honden wedstrijden niet toegestaan, omdat ze de reuen te veel af zouden leiden.
Sommige teven zijn zo schoon dat je binnenshuis geen last hebt van hun loopsheid, maar de meerderheid verliest toch minimaal af en toe een druppel bloed. Afhankelijk van je vloer en de hoeveelheid kun je besluiten om dit gewoon weg te vegen, maar als dat niet wenselijk of haalbaar is zijn er oplossingen te koop. Bijvoorbeeld een loopsheidsbroekje (zie hier) of honden luiers (zie hier of hier)
puppyopvoeden.nl