In dit filmpje heb je kunnen zien wat je wel, of juist niet moet doen bij het aanleren van ‘hier komen’. Houd je niet zo van filmpjes, of wil je de informatie graag nog eens rustig nalezen, zie dan onderstaande tekst.

Altijd hetzelfde roepen, op dezelfde manier

Het liefst zouden we gewoon met onze honden willen praten. En hoewel veel honden best goed worden in het ontcijferen van mensentaal, kan ik mij voorstellen dat het best frustrerend is om steeds te moeten gokken wat we nu weer willen. Zeker als de sfeer vervolgens achteruit gaat als er niet direct goed gegokt wordt.

Deze stress kunnen we onze honden besparen door zo duidelijk mogelijk met ze te communiceren. Dus wil ik dat ik mijn hond bij mij komt, dan vraag ik dat steeds op dezelfde manier. Dat mag ‘hier’ of ‘kom eens’ of desnoods ‘appelsap’ heten, zolang je maar iedere keer hetzelfde woord gebruikt.

Let er wel op dat het woord dat je kiest niet lijkt op het woord van een ander gedrag. Voor een hond zijn de woorden “zit” en “lig” bijvoorbeeld bijna niet uit elkaar te houden.
Daarnaast is de toon waarop je het roept en je lichaamshouding belangrijk.

Één keer roepen

Als je hond niet direct komt nadat je geroepen hebt, dan is het natuurlijk om te blijven roepen tot hij wel komt. Het geeft ons een tijdsbesteding en het gevoel dat je hond de volgende keer vast wel komt. Maar eigenlijk is het heel zonde, omdat je eigen training tegengewerkt wordt.

Als je hond niet komt, is hij namelijk iets anders aan het doen wat hij fijn vindt. Iedere keer dat jij je hond tevergeefs roept, wordt hij dus door zijn omgeving beloond voor het wegblijven. In het beste geval leert je hond dus na bijvoorbeeld vijf keer ‘hier’ gehoord te hebben komen, in het slechtste geval worden we een achtergrondruis die weggefilterd wordt zodat hij belangrijkere dingen kan luisteren.

Het is dus heel belangrijk dat je maar één keer roept, je hond de tijd geeft om te reageren en als hij dat niet doet een alternatief aanbiedt. Je kunt als hij niet luistert bijvoorbeeld iets anders van hem vragen, zoals om te zitten, of om te wachten. Of je kunt het makkelijker maken, door bijvoorbeeld dichter naar je hond toe te gaan, of te wachten tot hij minder afgeleid is, om vervolgens nog een keer ‘hier’ te roepen.

Rustig en uitnodigend blijven

Het is heel irritant als je hond niet komt en soms heb je dan zin om hem achter het behang te plakken, maar het is heel belangrijk dat je dit niet aan je hond laat merken. Behalve dat je toonhoogte verandert, waardoor je hond misschien niet eens meer snapt wat je wil, ben je een stuk minder uitnodigend voor je hond.

Zeker als je hond weet dat hij op zijn kop zal krijgen wanneer hij bij je is. Want geef toe, wanneer doe jij liever open; voor iemand die met een geldprijs die je gewonnen hebt voor de deur staat, of voor de deurwaarder.

Het feestje door laten gaan

Je hond loopt los, hij is heerlijk aan het spelen met alle leuke honden in het park. Hij hoort je roepen en komt braaf aanrennen. Waarna jij hem aan lijnt, naar huis loopt en vervolgens in de bench zet. Hiermee beloon je hem natuurlijk niet voor zijn goede gedrag. Als dit iedere keer zo gaat, dan zal je hond vanzelf wijzer worden en op afstand blijven als hij je hoort roepen.

Daarom is het belangrijk om vaak te roepen als het eigenlijk helemaal niet nodig is dat je hond komt, zodat je hem kunt belonen en daarna weer laten gaan. Maak er dan eerst een feestje van als hij bij je is, bijvoorbeeld door meerdere kleine stukjes lekker eten te geven of echt even samen te spelen. Weet je van je hond dat hij iets echt vervelend vindt, bijvoorbeeld in bad gaan, haal dan je hond gewoon en roep hem niet bij je.

puppyopvoeden.nl