Benchtraining Puppy en het nut van de bench

Het is mogelijk om je pup zonder bench op te voeden, maar het kan wel een heel handig hulpmiddel zijn. Je kunt het vergelijken met een wieg voor een baby: een veilige plaats om te slapen. Ook een puppyren is niet noodzakelijk, maar het kan wel veel rust geven door de noodzaak om ‘politieagent te moeten spelen’ weg te nemen.

Is een bench en/of puppyren handig voor jou?

De meeste pups zijn niet goed in het nemen van rust.

Uitzonderingen daargelaten blijven ze zo lang wakker, dat ze over hun slaap heen komen en hyper worden van vermoeidheid. Veel gehoorde klachten zijn dat de pup nog meer gaat bijten of blaffen dan normaal. Dit wordt soms omschreven als ‘de pup valt mij uit het niets aan en is niet af te leiden’. Dit is heel normaal puppygedrag en komt dus door die oververmoeidheid.

De bench

Heeft jouw pup hier geen last van en slaapt hij uit zichzelf genoeg, dan is een bench niet nodig. Zo niet, dan kan een bench je pup helpen om rust te nemen. In een bench is niet zo veel ruimte, waardoor de pup niet echt kan spelen. Daarnaast is het een soort holletje, zeker als je een dichte bench hebt of er een kleed over hangt. Hierdoor komen er minder prikkels binnen, waardoor je pup dus minder snel wakker schrikt.

Het ‘holletjes effect’ heeft als extra voordeel dat veel pups zich heel veilig voelen in een bench. Als de drukte in huis ze even te veel wordt hebben ze dan ook de optie om zich even terug te trekken.

Als je puppy eenmaal met het deurtje dicht in de bench kan liggen, dan weet hij dat er niets gaat gebeuren. Dat geeft rust, want dan hoef je niet iedere keer enthousiast uit je mand op te springen als er iemand op staat. En dat is meteen een goede eerste stap voor het alleen leren zijn. Want pas als je pup je niet meer overal naar toe volgt kan hij leren dat je, na weg gegaan te zijn, ook altijd weer terug komt.

Tenslotte is het handig om je puppy jong aan de bench te laten wennen. Want mocht hij zich ooit zo bezeren dat door de dierenarts benchrust aangeraden wordt, dan is het fijn als je hond zich er dan prettig in voelt.

bench_maat_xl_1
unnameds

De puppyren

Soms wordt een bench gebruikt als een box, dus om langere tijd veilig alleen te kunnen zijn. Daar is een bench eigenlijk te klein voor. Zelfs als je een hele grote bench koopt, waar je hond in kan zitten en staan. Want hij kan er dan nog steeds niet makkelijk in rondlopen en echt bewegen. In deze situatie is een puppyren beter: Dit is een grote omheining die aan de bovenkant open is. Misschien herken je het van de fokker, die gebruiken ook vaak een ren waar moederhond en de pups in verblijven.

De ren is een veilige plaats waar de pup kan spelen en rondneuzen zonder steeds aandacht nodig te hebben. In de ren zet je alleen spullen van je pup. Zo blijven jouw spullen heel en kan je pup echt zijn gang gaan. Een puppyren is dus sowieso handig als je de pup alleen wilt kunnen laten.

Maar ook mensen die meestal thuis zijn kunnen baat hebben bij een puppyren. Het voorkomen van ongewenst gedrag is vaak de beste oplossing. Door een puppyren te gebruiken kan een pup geen stoute dingen gaan doen om je aandacht te vragen, dat geeft zowel jou als je pup rust.

550x246

Hoeveel ruimte moet ik opofferen?

Bench
De ideale maat van een bench hangt natuurlijk af van de grootte van je hond. Voor benches kun je op google de ideale afmetingen voor de meeste rassen vinden. Het is de bedoeling dat je hond er zodra hij volgroeid is languit in kan liggen en rechtop in kan zitten. Een grotere bench is niet beter, want hij is gemaakt om te slapen en niet om rond te lopen. Als je pup een mix is, dan gok je hoe groot hij ongeveer gaat zijn zodra hij uitgegroeid is en zoek je de ideale bench maat op voor een ras dat ongeveer even groot is.

Puppyren
Bij een puppyren is het juist wel de bedoeling dat je hond lekker rond kan lopen. Daarom zou ik minimaal vier keer de afmetingen van de ideale bench aanhouden, meer is beter. Let bij een puppyren ook op de hoogte, je wil namelijk niet dat je pup er over een paar weken opeens uit kan springen. Het is dus verstandig om een puppyren te kiezen die hoger is dan je pup zodra hij volgroeid is.

Maar ik wil niet voor altijd een bench / puppyren

Het schrikt soms een beetje af, dat een groot deel van je kamer volgebouwd worden met een puppyren en bench. Het is gelukkig alleen een tijdelijke oplossing, dus zodra je hond door de pubertijd heen is kan alles de deur uit.

Wanneer dit is verschilt per hond, maar bij kleine rassen is het vaak ongeveer als ze een jaar oud zijn en bij honden van grote rassen ongeveer als ze anderhalf tot twee jaar oud zijn.

Wat heb je precies nodig en waar zet je het neer

Waar kun je op letten bij het kopen van een bench

Er zijn drie verschillende type benches: de reisbench, de transportbox en de draadbench. Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen, ik beschrijf ze hier zodat je zelf kunt kiezen welke het best bij jou past.

Reisbench

Een reisbench is gemaakt van stof. Hij is makkelijk op te zetten en mee te nemen.

Deze benches kunnen makkelijk kapot gebeten worden, en zijn dus voor veel pups geen geschikte vaste ligplaats. Ik zelf heb er een gebruikt om mee te nemen op vakanties, toen mijn hond nog een puppy was. Lichter en makkelijker mee te nemen vind je namelijk niet.

maelson_soft_kennel_hondenbench_108505_0500_none

Transportbox

Een transportbox is veel steviger. Deze benches zijn gemaakt van kunststof of metaal. Zoals de naam al zegt, worden dit soort benches vaak gebruikt om een dier in te vervoeren. Er zijn varianten die speciaal zijn ontworpen voor de auto en varianten die juist aangepast zijn om in het vliegtuig te mogen.

Deze benches zijn stevig genoeg om als vaste bench te gebruiken. Sommige honden vinden het fijn dat het een soort holletje is, doordat alle zijkanten en de bovenkant vrijwel helemaal dicht zijn. Maar er zijn ook honden die dit juist vervelend vinden. En geef toe, dit type bench valt wel heel erg op in je kamer.

imagesn

Draadbench

Een draadbench is de meest populaire optie. Dat komt omdat hij het meest flexibel in gebruik is. Hij is namelijk stevig, een pup kan er niet zomaar doorheen kauwen. Maar de meeste draadbenches zijn opvouwbaar, waardoor je ze mee kunt nemen als dat nodig is.

Een draadbench oogt luchtiger, zowel voor jou als je hond. En als je hond toch graag een holletje wil, dan kun je er een kleed overheen leggen. Dus zoek je een bench voor thuis, die je af en toe mee kunt nemen als je een weekendje weg gaat. Dan is dit waarschijnlijk je beste optie. Een draadbench is te koop in de meeste grote dierenspeciaalzaken, of online,…

bench_maat_xl_1

Waar kun je op letten bij het kopen van een puppyren

De puppyren is in België en Nederland nog niet helemaal ingeburgerd. Als je er op googled kun je er een paar vinden, maar de keuze is beperkt. Je hebt al meer keuze als je op ‘grondbox’ zoekt, dan vind je modellen die officieel voor kinderen gemaakt zijn, maar veelal net zo goed voor een pup gebruikt kunnen worden. Of je kunt er een uit het buitenland halen, bijvoorbeeld via amazon.de en dan zoek je op playpen.

Zoals eerder gezegd wil je een puppyren die zo hoog is, dat je pup er niet zomaar uit kan springen. Daarnaast moet je opletten dat het materiaal niet makkelijk stuk te kauwen is. Een houten puppyren is om te beginnen erg mooi, maar dan moet je het niet erg vinden als er puppy tandjes in komen te staan. Het voordeel van zwaarder materiaal is dat het niet makkelijk verschuift als je hond er tegenop gaat staan.

Let ook op het type deur: Als je ren zo hoog is dat je er niet meer makkelijk overheen kunt stappen, dan wil je wel dat er een deurtje in zit waar je makkelijk doorheen kunt om bij je pup te komen.

Als je handig bent kun je zelf een puppyren maken, bijvoorbeeld van elementen die voor een hekje in de voortuin gemaakt zijn. Of geplastificeerd kippengaas in een raamwerk van latten voor een budgetvriendelijke optie.

Handige accessoires

Vetbed

Als je een bench kiest is het fijn voor je pup als hij niet op een harde ondergrond hoeft te liggen, ook in een puppyren is een ligplaats wel handig. Maar een kussen wil nog wel eens ‘zomaar ineens’ exploderen. Een goed alternatief is een vetbed; dat is een dik, wasbaar kleed dat een beetje op hoogpolig tapijt lijkt. Dat is een stuk steviger en minder leuk om te slopen dan een kussen. Dat mooie kussen of die schattige mand kun je beter aanschaffen als je pup iets ouder is en zijn puppy en puber -streken verleerd heeft.

Water

Het is voor je pup fijn als hij altijd water beschikbaar heeft. Zeker met warm weer loopt zo’n kleintje anders het risico om uit te drogen. Maar een waterbak in een kleine ruimte met een pup is vaak niet zo handig. Veel pups gebruiken hem dan namelijk om in bad te gaan. Je kunt ook bakjes kopen die je op kunt hangen aan de bench. Of nog handiger, voor de echte wildebrasjes; een drinkfles die je in de bench kunt ophangen. Dat is een soort grote cavia fles, maar dan ontworpen voor hondjes. Tegenwoordig heb je ook handige anti-spil drinkbakken

Kauwmatriaal

Zorg daarnaast voor geschikt kauwmateriaal in de bench en kauw en speelmateriaal in de puppyren. Speeltjes waar je pup druk van wordt, bijvoorbeeld met piepende geluidjes, zijn geschikter om in de ren te geven dan in een dichte bench. Dan voorkom je dat je pup gefrustreerd raakt omdat hij wel wil rennen, maar het niet kan.

Kauwen is rustgevend voor honden, dus dat is een betere tijdsbesteding in een bench. De Kong is bijvoorbeeld een heel geliefd kauwspeeltje. Let er wel op dat je pup geen stukken van het kauwspeelgoed kan scheuren en opeten. De ene pup is sterker en destructiever dan de andere en daarom is er apart speelgoed voor voorzichtige en voor sterke kauwers.

Kauwsnacks mogen natuurlijk wel opgegeten worden, maar ook hierbij geldt, ken je pup: Er zijn slokops die als een reiger proberen ‘de prooi’ in een keer in te slikken, zonder hem in kleine stukjes te kauwen. Dat geeft verslikkings- en verstoppingsgevaar. Deze pups kun je beter dingen aanbieden waarvan zelfs zij wel inzien dat het niet in een keer gaat passen. Ook deze snacks worden kleiner door het kauwen, dus voordat ze inslik gevaar op kunnen leveren ruil je ze dan weer om.
Neem een kijkje in ons assortiment: www.shanaco-webshop.be

Waar zet je de bench en ren neer

Er zijn mensen die een bench en een puppyren in huis hebben. Idealiter is de bench dan aan de ren vastgemaakt, zoals in onderstaand plaatje. Of staat de bench in de ren. Want als je pup dan toch een keer zelf door heeft dat hij moe is, dan kan hij bij zijn bench komen om te gaan slapen.

De ideale plaats is in het deel van het huis waar je zelf het meest bent, ergens waar de hele kamer overzien kan worden maar niet steeds langsgelopen wordt.

Vooral dat laatste is belangrijk als je alleen een bench plaatst, want dan is de kans dat je pup iedere keer wakker schrikt het kleinst.

Een puppyren is natuurlijk vrij groot, dus kies gewoon een plaats waar deze past en houd bij aankoop ook rekening met de ideale vorm. Zo heb je achthoekige rennen, zoals ik op het plaatje getekend heb, maar ook rechthoekige en zelfs flexibele die in een L-vorm opgezet kunnen worden.

waar-zet-je-de-hondenbench-neer

Benchtraining: Zo gebruik je een bench

Dus je hebt besloten dat je een bench wilt gebruiken, er een aangeschaft en nu staat hij in de kamer te wachten tot je pup hem wil gebruiken. Dit zal je pup moeten leren en ik adviseer dit stapsgewijs aan te pakken. Er zijn natuurlijk ‘succesverhalen’ waarbij de pup vanaf dag 1 overdag met een dichte deur in de bench lag. Maar er zijn ook pups die met een grote boog om de bench heen lopen om te voorkomen dat ze ineens ‘opgesloten worden’

Ik geef je zo een stappenplan, waarmee je in ongeveer een week je pup kunt leren om met het deurtje dicht in de bench te blijven. Hieronder eerst een paar tips om je kans op succes te verhogen.

Zorgen dat de bench leuk is voor de pup

Hoe leuker je pup de bench vindt, hoe makkelijker hij er in zal gaan op het moment dat jij dit van hem vraagt.

Geen straf

Let dus op met het gebruik als ‘straf stoeltje’. Je mag je pup best in de bench zetten als je helemaal klaar met hem bent doordat hij doorgedraaid van de vermoeidheid je huis af probeert te breken, probeer alleen niet te laten merken hoe je je voelt. Dus haal eerst diep adem, begeleid hem naar de bench en ga rustig bij hem zitten terwijl hij zich met een kluifje in slaap kauwt. Lukt dit nog niet, dan los je het deze keer anders op en ga je met je pup oefenen, zodat je de bench in de toekomst wel kunt gebruiken.

Niet te lang

Zorg ervoor dat je pup niet te lang in de bench zit. Je mag het echt zien als een bed. Als je pup ‘echt’ wakker is, omdat hij genoeg geslapen heeft, dan is het tijd om hem uit de bench te laten. Zo leert je pup dat een bench een fijne slaapplaats is.

Ook is het handig om iedereen, inclusief kinderen, te instrueren om je pup met rust te laten als hij in zijn bench ligt. Dat geldt overigens ook voor een eventuele mand.

Een “holletje”

Sommige pups houden erg van holletjes. Als jouw pup dit heeft merk je dat vanzelf. Zo ging mijn hond toen ze nog pup was graag onder het gordijn liggen. Andere ‘holletjes’ kunnen bijvoorbeeld onder de bank of onder stoelen zijn. Zo’n op de groei gekochte kale bench kan dan te open voelen voor je pup. Je kunt de bench dan dichter maken door er kleden overheen te leggen en verkleinen met stevige kartonnen dozen. Verkleinen is ook een trucje dat vaak werkt als je pup regelmatig ongelukjes heeft in de bench. Natuurlijk moet je hem er dan nog steeds regelmatig genoeg uit laten om op de juiste plaats te kunnen plassen. Maar hoe kleiner de bench, hoe minder je pup zal bewegen en hoe minder druk er dus op de blaas komt.

Nu gaan we beginnen aan de echte benchtraining

BenchHoes1

Het in de bench blijven opbouwen

Voordat we het in de bench blijven stap voor stap op gaan bouwen is het goed om te weten dat er een groot verschil is tussen overdag en ‘s nachts in de bench zijn. Waar veel pups ‘s nachts zonder veel problemen in de bench willen zijn, vinden de meeste pups dit overdag wel moeilijk. Dat is als je er over nadenkt ook wel logisch. ‘s Nachts is het voor een pup veel makkelijker om in te zien dat het tijd is om te gaan slapen. Het is stil, donker en er gebeuren veel minder interessante dingen dan overdag. De bench is een heel handig hulpmiddel om je pup ook te leren om overdag zijn rust te pakken, maar meer dan een hulpmiddel is het niet. Jij moet je pup nog steeds helpen om dit te leren waarderen.

Iedere pup is verschillend en dat ga je ook merken bij de benchtraining. Ik geef een stappenplan waarin de pup in een week leert om met het deurtje dicht in de bench te liggen, maar sommige pups zullen dit al in een dag kunnen en anderen hebben er meerdere weken voor nodig. Die variatie is niets om je zorgen om te maken. De ervaringen die je pup bij de fokker gehad heeft en zijn karakter spelen namelijk een rol in het leerproces. Zo zal een rustige pup die bij de fokker al aan een bench gewend is er in zijn nieuwe huis natuurlijk sneller in willen dan een energieke pup die altijd het hele huis tot zijn beschikking had.

Kies de momenten waarop je met de bench gaat oefenen zorgvuldig. Zorg ervoor dat je pup zijn ergste energie kwijt is, zodat hij niet de behoefte heeft om te rennen terwijl jij hem vraagt om te blijven liggen. Maar maak hem ook niet oververmoeid, want pups komen nog makkelijk over hun slaap heen en worden dan hyper.

Geef je pup vlak voordat je met trainen begint de kans om te plassen en poepen, zodat je zeker weet dat dit hem niet dwars zit. Zo weet je zeker dat je pup alleen zal ‘klagen’ als je te snel door de stappen probeert te gaan.

Piept je pup, of merk je op een andere manier dat hij het niet leuk vindt in de bench. Laat hem er dan uit en herhaal de vorige stap nog een paar keer. Vaak kom je het verst door af en toe terug te durven gaan.

Het stappenplan

Gedurende de dag

Vanaf de 1e dag: zet je de bench met het deurtje open in de kamer neer. Verstop soms wat brokjes in de bench, zodat je pup beloond wordt als hij toevallig in de bench gaat kijken. Let op, je hoeft hem de bench niet in te lokken. Je pup kiest zelf of hij er in gaat of niet.

Zodra je pup er soms zelf voor kiest om de bench in te gaan mag je hem al zijn voer in de bench gaan geven. Blijf er even bij zitten terwijl je pup eet en laat het deurtje nu nog open.

Als je pup zijn voer rustig eet, zonder zich anders te gedragen dan hij op een andere plek zou doen, ga je door met de volgende stap. Zoals eerder gezegd volgt iedere pup zijn eigen tempo, dus als dit bij jou eerder of later op de dag is geeft dat helemaal niets. Je mag nu het deurtje heen en weer bewegen terwijl je pup aan het eten is. Houd de bewegingen zo klein dat je pup zich er niet aan stoort en doorgaat met eten.

Zodra je vrij met de deur kunt bewegen, terwijl je pup aan het eten is, volgt de stap die voor de meeste pups het moeilijkst is. Je gaat het deurtje namelijk even dicht doen. Doe het deurtje steeds een korte tijd dicht en daarna weer open. In het begin kun je dit dus meerdere keren doen terwijl je pup eet. Je laat het deurtje steeds langere tijd achter elkaar dicht. Tot je de deur de hele tijd die je pup besteed aan het leegeten van zijn voerbak dicht kunt laten.
In deze stap geldt dat de deur altijd weer open is voordat je pup zijn bakje leeg heeft. Merk je dat je puppy stopt met eten, of op een andere manier aangeeft dat hij het spannend vindt, dan laat je het deurtje korter dicht, of je gaat even terug naar het bewegen zonder hem dicht te doen.

De deur blijft nu ook even dicht nadat je pup uitgegeten is. Doe dit na iedere maaltijd iets langer maar blijf er nog wel bij zitten. In deze fase kun je in sommige gevallen beter oefenen met een snack waar je hond lang over doet dan met een maaltijd. Omdat je de snack kunt geven op het moment dat je denkt dat het ‘bedtijd’ is en een maaltijd misschien juist net bij een actief moment van je pup zou vallen.

Als je pup echt tot rust komt als de deur gesloten is kun je voorzichtig weg gaan lopen. Blijf in het begin in het zicht, ga dan steeds langer uit zicht tot je gewoon weg kunt lopen. Let er wel op dat je de pup er alleen langere tijd in laat als het echt tijd is om te gaan slapen. Nu mag je ook je pup gaan helpen om naar zijn bench te gaan als je het idee hebt dat hij wel zou kunnen slapen.

En wat als mijn pup tijdens een van de stappen begint te piepen?

Als je puppy gaat piepen in de bench en hij is niet goed uit geweest alvorens je de pup in de bench zette kan het zijn dat hij echt naar buiten moet, zeker omdat ze net gegeten hebben. In dit geval neem je de pup uit de bench en zet je deze pas neer buiten op de plaats waar hij zich mag ontlasten. Je mag de deur na het eten nog even toe laten om te wennen maar vergeet niet dat ze na het eten vaak naar buiten zullen moeten.

Het kan ook zijn dat de pup al moe is en moeilijk rust kan vinden. Als je gerust bent dat de pup goed uit geweest is en de pups is even bezig geweest dan kan je het deurtje dicht laten en eventueel goed afdekken om de prikkels weg te nemen, het holletje wat donker te maken zodat de pup makkelijker rust kan vinden. Je kan een kauwsnack of een speeltje waarin een snack, beloningen of voer verstopt zit bij de pup leggen.

Met een keer toegeven, leer je hem niet perse om te piepen, maar voorkom je dat je puppy de bench vervelend gaat vinden.

Als je puppy echt niet in de bench wil

De ene pup zal sneller aan een bench wennen dan de andere. Maar soms lijk je echt niet verder te komen. Dan kun je nagaan of een van onderstaande punten de oorzaak is en meteen de bijbehorende oplossing lezen.

Kom je niet voorbij de 1ste stap, omdat je pup de bench niet uit zichzelf in gaat?
Veel pups zijn nieuwsgierig en zullen uit zichzelf het hele huis en dus ook de bench verkennen. Maar ‘veel’ is natuurlijk niet hetzelfde als ‘alle’. Heeft jouw pup niet zo’n verkenningsdrang en komt hij daardoor niet toevallig in de bench waar jij de koekjes verstopt hebt.. Dan kun je als tussenstapje eerst een kleedje uit de bench halen en die leuk maken, door hem daar steeds op te belonen. Haal het kleedje steeds na een korte tijd weg. Zodra je puppy enthousiast wordt bij het zien van het kleedje plaats je het kleedje in de bench. Grote kans dat dit net het zetje in de rug is dat je pup nodig had, zodat hij weer lekker op het kleedje gaat liggen/spelen, maar dan dus wel in de bench!

Is de bench misschien te groot of juist te klein?
Een bench is groot genoeg als je pup er uitgestrekt in kan liggen en rechtop in kan zitten. Is de bench daar te klein voor, dan wil je een grotere kopen. Anders ligt je pup niet lekker en dan kom je natuurlijk ook niet makkelijk in slaap. Omdat pups in het begin heel hard groeien zal een jong pupje ‘zwemmen’ in een bench die in zijn puberteit mooi zal passen. Een te grote bench stimuleert niet om rustig te gaan liggen en als je toch al druk bent, dan wil je het liefst door de hele kamer sjezen. Heeft jouw pup er mogelijk last van dat de bench nu nog te groot is, dan kun je hem tijdelijk kleiner maken met stevige kartonnen dozen.

Heeft je pup mogelijk nare ervaringen gehad in de bench?
Bijvoorbeeld omdat de bench in het verleden als strafplaats gebruikt is. Of omdat je pup een keer heel erg geschrokken is terwijl hij in de bench zat. Dan is het makkelijker om een andere bench te kopen en die rustig op te bouwen, dan de angst er uit te proberen te trainen. Een draadbench kun je het beste vervangen door een transportbox en andersom.

Reageert je pup erg op prikkels van buiten de bench, bijvoorbeeld op langslopende mensen of bepaalde geluiden?
Kijk dan nog een keer kritisch naar de plaats waar de bench staat. Als het mogelijk is verplaats je hem naar zo’n plek dat je pup de kamer nog kan overzien, maar dat je niet direct langs de bench hoeft te lopen als je ergens heen wilt. Met andere woorden, naar een rustig hoekje van de kamer. Soms helpt het om de bench af te dekken met een kleed, zodat je pup minder prikkels uit zijn omgeving opvangt. Ook rustige muziek als achtergrondgeluid kan helpen om ‘onverwachte’ geluiden een beetje te dempen.

Heeft de hond mogelijk verlatingsangst?
Sommige pups vinden het een doodeng idee als je uit zicht gaat. Als je bij deze pups steeds weg gaat zodra zij in de bench liggen, dan gaan ze dit aan elkaar koppelen. Met als effect dat ze de bench eng gaan vinden, omdat ze denken dat je ze dan zal ‘verlaten’. Als dit bij jouw pup het geval lijkt te zijn ga je het als twee losse trainingsdoelen behandelen. Dan oefen je de benchtraining, zonder de kamer uit te gaan. Daarnaast ga je werken aan de verlatingsangst door steeds even weg te lopen en weer terug te komen voordat je pup bang wordt, zodra de benchtraining nog niet voltooid is doe je dit zonder dat hij in zijn bench zit. Uiteindelijk is de bench juist bij honden met verlatingsangst een goed hulpmiddel, dus zodra je pup tevreden in de bench gaat liggen mag je hem wel weer in gaan zetten bij de training. Let er dan wel op dat je nog steeds niet altijd weg gaat als je pup in zijn bench ligt, maar soms ook bij hem blijft.

De eerste nacht

Om de eerste nacht door te komen zijn er verschillende opties.

Optie 1: je stopt de pup in de bench en jij gaat gewoon in je bed elders in huis slapen. Deze optie wordt vaak aangeraden maar is eigenlijk not done omdat de pup net gearriveerd is in een totaal nieuwe situatie, weg van mama, broers en zussen en de bekende personen (de fokker(s)) in zijn prille leven. De pup is nog een baby en heeft op dit moment steun en geborgenheid nodig, als ze zich niet veilig voelen en ze worden op deze manier ‘verlaten’ is dat vaak een aanleiding om verlatingsangst te ontwikkelen.
Nog een reden om deze aanpak niet te doen is om de zindelijkheid van de pup, u weet immers niet wanneer deze wakker is en naar buiten moet. U kunt uw wekker zetten maar vaak ben je al te laat of ligt de pup nog te slapen, niet zo handig opbouwen.

Optie 2: Uzelf gaat slapen waar de bench van de pup hoort te staan, dit kan dan in de woonkamer zijn in de zetel, op een matras, veldbed, of iets dergelijks in een andere ruimte… Op deze manier kunt u de pup steunen doorheen de eerste nachten, alleen heb je zelf een verminderde slaapkwaliteit. Je ligt niet in je eigen bed, slaapt minder, rug en nek protesteren al snel en je humeur zakt pijlsnel naar beneden wat zich zal wreken op de huisgenoten en/of zelfs de pup.

Optie 3: Voor de nacht plaatst u (een / de) bench op uw slaapkamer dicht tegen je bed aan. De pup heeft steun en geborgenheid die hij nodig heeft en u heeft toch voldoende slaapkwaliteit wat nodig is want de eerste weken zal je toch geregeld uit bed moeten.

Zet alles klaar wat je nodig hebt om pupje midden in de nacht uit te laten
Zodra pup wakker is zal hij naar buiten moeten, til de pup uit de bench en plaats deze past terug op de grond eens je de gewenste plas / kaka plaats heeft bereikt !

  • Badjes / regenjas
  • Pantoffels / Sloefen / oid
  • Paraplu
  • Eventueel poepzakjes
  • Zaklamp
  • Portie geduld

Puppy plast / poept in de bench

Veel puppies zullen hun slaapplaats, dus hun bench, schoon proberen te houden. Mocht jouw puppy toch in de bench plassen of zelf poepen, probeer dan de bench tijdelijk iets kleiner te maken. Dit kan bijvoorbeeld door er kartonnen dozen of grote knuffels in ze zetten.

Vergeet niet alle kleedjes en de bench zelf goed schoon te maken. In de dierenwinkel zijn hier speciale schoonmaakmiddelen voor te koop. Een puppy ruikt beter dan wij, en ontlastingsgeur moedigt aan om weer op die plaats te gaan. En probeer ongelukjes in de toekomst te voorkomen door je pup direct zodra hij onrustig wordt uit de bench te halen en de kans te bieden zijn behoefte te doen.

puppyopvoeden.nl
Eigen ervaring